Kalorymetria Ltd
znajdź nas na
  • Strona główna
  • O NAS
    • GALERIA
  • Aktualności
  • OPINIE I REKOMENDACJE
  • PORADY
    • Zasady zdrowego odżywiania
    • Probiotyki a prebiotyki - czym się różnią i jakie mają znaczenie dla naszego zdrowia?
    • Przemiana materii, metabolizm - co to jest, jak go zmierzyć?
    • Dlaczego cukier nie cieszy się dobrą sławą?
    • Quinoa - lider wśród kasz
    • Korzyści zdrowotne awokado
    • Jem orkisz - dbam o zdrowie
    • Amarantus - super zboże XXI w.
    • Bogactwo orzechów. Które wybrać?
    • Otyłość wśród dzieci - nie bodźmy obojętni wobec problemu
    • Żelazo - ważny składnik diety
    • Selen - strażnik twojego organizmu
    • Równowaga kwasowo-zasadowa
    • Kurkuma - złota przyprawa o właściwościach leczniczych
    • Co to jest PEGAGA?
    • Co jeść wieczorem, by nie przytyć?
  • DIETY
    • Trądzik dorosłych - zalecenia dietetyczne
    • Dieta wegańska
    • Fit plan - dieta redukcyjna
    • Dieta w chorobie Hashimoto
    • Zalecenia dietetyczne w dnie moczanowej
    • Dieta eliminacyjno-rotacyjna
    • Dieta w chemioterapii i radioterapii
    • Dieta w chorobie uchyłkowej
    • Zalecenia dietetyczne w chorobie Leśniowskiego-Crohna
    • Nietolerancja laktozy
    • Zespół jelita drażliwego
    • Odżywianie w sporcie
    • Dieta łagodząca objawy miesiączki
    • Nie daj się depresji
    • Dieta detoksykująca
Obraz
Pacjenci z chorobą Leśniowskiego-Crohna narażeni są na niedobory białkowo-energetyczne, które stanowią źródło niedożywienia (75% pacjentów hospitalizowanych z powodu Crohna jest niedożywionych). Wynika to z zaburzeń wchłaniania oraz stanu zapalnego, który powoduje dodatkową utratę białka oraz witamin i minerałów; szczególnie ważne są w tym względzie witaminy z grupy B, zwłaszcza B12 (jej wchłanianie następuje tylko w jelicie terminalnym, które jest najczęstszym miejscem chorobowo zmienionym i może powodować niedokrwistość tzw. megaloblastyczną), kwasu foliowego (ten z kolei obniża się wskutek stosowania leków przeciwzapalnych), wapnia i witaminy D (to skutek nietolerancji laktozy i zaburzeń wchłaniania produktów mlecznych oraz wynik stosowania sterydów).
  1. Leczenie żywieniowe w tej chorobie ma 2 cele:
    1. uzupełnienie niedoborów energetycznych, białkowych i mikroskładników (witamin i minerałów),
    2. wyeliminowanie potencjalnych drażniących składników diety.
ad 2a: można to osiągnąć najlepiej drogą doustną; chociaż w razie, gdy nie można pokryć, zapotrzebowania tą drogą stosuje się żywienie dojelitowe przez sondę nosowo-żołądkową lub nosowo-jelitową. Czasem (dużo rzadziej) trzeba nawet zastosować żywienie pozajelitowe.
​
W żywieniu do przewodu pokarmowego w pierwszej kolejności należy wprowadzić doustne suplementy pokarmowe – w zależności od preferowanego i tolerowanego smaku oraz rodzaju preparatu. Zazwyczaj wspomagająco wystarczają 2-3 buteleczki 200ml doustnego suplementu (np. Nutridrink albo fresubin Juice-style) i może to być zarówno dieta polimeryczna (zazwyczaj najlepiej tolerowana) czy dieta oligomeryczna (lepsza w dużych zaburzeniach wchłaniania).
Czasem można stosować tylko i wyłącznie doustne suplementy pokarmowe – ok 4-5 opakowań na dobę i powinny one w całości pokryć zapotrzebowanie, należy przy tym pamiętać o wypijaniu dużych ilości wody (niegazowanej).
Jak nie można żywić doustnie to włącza sie żywienie dojelitowe przez sondę – takimi samymi dietami.
Ile kalorii i białka należy stosować? – generalnie należy pokryć 100% do 150% zapotrzebowania energetycznego, a białka minimum 0.8 g na kg m.c. (a najlepiej około 1g na kg m.c.),
  1. Należy uzupełniać niedobory witamin, kwasu foliowego, wapnia, wit. D – i trzeba to robić przy użyciu preparatów doustnych. Wit. B12 bardzo ważna, jak nie można doustnie to trzeba wziąć domięśniowo (1 zastrzyk na 2 miesiące),
  2. Diety eliminacyjne – są korzystne w Crohnie, dość trudno je stosować, ale generalna zasada to ograniczenie wszystkich niepotrzebnych; trudno trawiących się składników, które normalnie uznajemy za zdrowe, ale w tym wypadku jelito musi „odpocząć” dlatego unikamy wszelkich ziarenek, skórek, pestek, nierafinowanego cukru, kakao, laktozy, nawet drożdży,
  3. W wyniku nieswoistego zapalenia jelit zwiększa się ryzyko wystąpienia zakrzepicy, prawdopodobnie związanej z hiperhomocysteinemią, czyli podwyższeniem stężenia homocysteiny w osoczu krwi. Można jej częściowo zapobiec zapewniając dostateczną podaż witaminy B9 (obecnej w sałacie i różnych warzywach) i B12 (rybach i mięsie). Dostatecznie zróżnicowana dieta może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka rozwinięcia tych chorób.
 
PRODUKTY, KTÓRYCH NALEŻY UNIKAĆ:
  • mleka i jego przetworów, bo mają laktozę, a ta jest nietolerowana, wszelkich serów miękkich słodkich: mozzarelli, ricotty itp, lepsze sery dojrzewające im starsze i twardsze tym lepsze, bo maja mniej laktozy – np. chedary i parmezany; jogurty, kefiry, maślanki jak są dobrze tolerowane to można stosować,
  • wszelkich skórkowanych i pestkowych owoców i warzyw unikamy (np. nie można pomidorów, ale np. jabłko obrane jest wskazane), warzywa można gotować,
  • grapefruta,
  • orzechów wszelkich, migdałów, sezamu itp.
  • produktów smażonych, zwłaszcza na głębokim tłuszczu, trans itp.
  • czekolad, kawy, alkoholu
  • produkty wysokoprzetworzone, puszkowane, solone, dosmaczane, chipsy, popcorn itp.
​
PRODUKTY ZALECANE:
  • mleko sojowe, mleko migdałowe, ryżowe – są bezlaktozowe i lekko strawne, można tez spróbować mleko bezlaktozowe
  • spożywać możliwie jak najczęściej (przynajmniej 2-3 razy w tygodniu) żywność bogatą w wapń: jogurt domowy, twarde sery, biały twaróg (ze względu na obecność witamin wybierać produkty pełnotłuste) i witaminę K: ta znajduje się we wszystkich rodzajach kapusty, brokułach (jednakże uwaga na produkty kapustne podczas ataków zapalnych) i szpinaku oraz w mniejszych ilościach w wielu zielonych warzywach,
  • gotowane warzywa, np. marchewka, dynia
  • bezpestkowe owoce
  • jajka
  • miód
  • ryby z wysoką zawartością kwasów omega-3: sardynki, łosoś, tuńczyk, śledź, sardela, halibut, makrela – co najmniej 3 razy w tygodniu; najlepiej gotowane lub pieczone w piekarniku (nie wskazane smażone),
  • kwasy omega – 3 są wskazane ze względu na przeciwzapalne działanie, choć nie do końca udowodniono ich działania w przypadku schorzeń jelitowych, ale można polecić tran, albo brać w kapsułkach (bo ma działanie przeciwzapalne),
  • olej kokosowy – zawiera krótkołańcuchowe i łatwo wchłaniane kwasy tłuszczowe i jest bardzo dobrze tolerowany,
  • do dressingu wybieramy olej rzepakowy lub z orzecha włoskiego,
  • gotowany drób bez skór i tylko białe mięso (indyk, królik)
  • awokado, papaja (bez pestek)
  • włókna - unikamy niewchłanianych, nie każde jest dobre, ale jest coś takiego jak plantago ovata – i to polecali wszędzie zarówno na szkoleniach na ESPenie jak i  w piśmiennictwie; jest badanie, że trzeba brać 2xdziennie 10g
  • probiotyki – enterol, albo mix z innymi Lactobacillusami (GG) (tylko skuteczne są te zawierające w swym składzie Saccharomyces boulardii i Lactobacillus rhamnosus),
  • antyoksydanty obecne w owocach i warzywach,
  • do picia – najlepsza jest woda lub klarowne soki; łagodząco na błonę śluzową jelit działają płyny osłaniające takie jak: napar z rumianku, mięty, odwar z siemienia lnianego
 
W PRZYPADKU UTRZYMUJĄCEJ SIĘ BIEGUNKI I OSTRYCH ATAKÓW ZAPALNYCH przez kilka tygodni zastosować dietę wykluczającą błonnik oraz laktozę. Masa ciała powinna być kontrolowana przynajmniej dwa razy w tygodniu. W razie utrzymujących się zaburzeń niezbędne jest wykonanie badania krwi, aby sprawdzić organizm pod kątem niedożywienia (prealbumina, albumina; wyniki interpretować w zależności od poziomu białka C-reaktywnego).
 
W przypadku ostrego ataku: dieta ubogoresztkowa („ściśle bezbłonnikowa”) bez laktozy
dozwolone produkty:
  • lekkiego rosołu (po odcedzeniu warzyw),
  • makarony białe,
  • ryż biały, ciastka i wafle ryżowe,
  • biała mąka, mąka kukurydziana, tapioka,
  • wszystkie rodzaje mięs, jak najmniej tłuste i bez sosu, ryby gotowane lub duszone bez dodatku tłuszczu, jajka na twardo,
  • twarde sery, jogurty, biały ser, ser topiony,
  • miód,
  • masło, olej w niewielkich ilościach.
produkty zabronione:
  • wszystkie świeże oraz gotowane owoce i warzywa,
  • wszystkie rodzaje pieczywa,
  • makarony i ryż pełnoziarnisty,
  • wszystkie produkty z pełnoziarnistych zbóż,
  • płatki śniadaniowe,
  • warzywa strączkowe, ziemniaki z wody,
  • suszone owoce,
  • wszystkie orzechy,
  • mleko krowie,
  • konfitury,
  • dania gotowe, mrożonki, konserwy,
  • napoje: soki owocowe, woda gazowana,
  • ​zioła prowansalskie, pikantne i łagodne przyprawy.
 
W przypadku umiarkowanego ataku: dieta ubogobłonnikowa (udział błonnika ograniczony od 5 do 10g/dz) bez laktozy
zaleca się spożywanie:
  • gotowanych owoców, gotowanych jabłek, musów owocowych, owoców w syropie, 1-2 razy dziennie,
  • świeżych owoców: 2 dojrzałe owoce sezonowe dziennie bez skórki i pestek,
  • gotowanych warzyw, 1-2 razy dziennie; żadnych kapustnych ani cebuli czy czosnku.
zaleca się unikanie:
  • suszonych owoców i warzyw strączkowych (jeśli pacjent ma ochotę na warzywa strączkowe, mogą być spożywane sporadycznie, w niewielkich ilościach – 2 łyżek stołowych, jednakże należy wykluczyć białą i czerwoną fasolę oraz soczewicę),
  • świeżych warzyw; w zależności od stopnia tolerancji pokarmowej może być spożywana jedynie miękka sałata,
  • produktów zbożowych zawierających dodatek błonnika, takich jak: pełnoziarnisty makaron, chleb pełnoziarnisty i wieloziarnisty, płatki śniadaniowe zbożowe z błonnikiem, ciasteczka z otrębami (w zamian całkowicie dozwolone jest spożywanie zwykłych makaronów, ryżu i innych oczyszczonych produktów zbożowych),
  • ​produktów z dodatkiem fruktozy pochodzenia przemysłowego, zawartej w konfiturach i innych niskosłodzonych produktach czy dietetycznych produktach typu light.
Wspierane przez Stwórz własną unikalną stronę internetową przy użyciu konfigurowalnych szablonów.