Kalorymetria Ltd
znajdź nas na
  • Strona główna
  • O NAS
    • GALERIA
  • Aktualności
  • OPINIE I REKOMENDACJE
  • PORADY
    • Zasady zdrowego odżywiania
    • Probiotyki a prebiotyki - czym się różnią i jakie mają znaczenie dla naszego zdrowia?
    • Przemiana materii, metabolizm - co to jest, jak go zmierzyć?
    • Dlaczego cukier nie cieszy się dobrą sławą?
    • Quinoa - lider wśród kasz
    • Korzyści zdrowotne awokado
    • Jem orkisz - dbam o zdrowie
    • Amarantus - super zboże XXI w.
    • Bogactwo orzechów. Które wybrać?
    • Otyłość wśród dzieci - nie bodźmy obojętni wobec problemu
    • Żelazo - ważny składnik diety
    • Selen - strażnik twojego organizmu
    • Równowaga kwasowo-zasadowa
    • Kurkuma - złota przyprawa o właściwościach leczniczych
    • Co to jest PEGAGA?
    • Co jeść wieczorem, by nie przytyć?
  • DIETY
    • Trądzik dorosłych - zalecenia dietetyczne
    • Dieta wegańska
    • Fit plan - dieta redukcyjna
    • Dieta w chorobie Hashimoto
    • Zalecenia dietetyczne w dnie moczanowej
    • Dieta eliminacyjno-rotacyjna
    • Dieta w chemioterapii i radioterapii
    • Dieta w chorobie uchyłkowej
    • Zalecenia dietetyczne w chorobie Leśniowskiego-Crohna
    • Nietolerancja laktozy
    • Zespół jelita drażliwego
    • Odżywianie w sporcie
    • Dieta łagodząca objawy miesiączki
    • Nie daj się depresji
    • Dieta detoksykująca

TRĄDZIK DOROSŁYCH - ZALECENIA DIETETYCZNE

Obraz

Trądzik to choroba skóry, która kojarzona jest przede wszystkim z wiekiem młodzieńczym. Niestety problem ten coraz częściej dotyczy osób dorosłych i nie ma to właściwie znaczenia, czy masz 30, 40, 50 czy nawet 60 lat, na twojej skórze mogą pojawiać się zmiany analogiczne do tych, jakie możemy zaobserwować u osób młodych.
Jakie są przyczyny występowania trądziku u dorosłych, co powoduje, że nie możemy sobie z nim poradzić? Niestety przyczyn może być wiele, dlatego tak trudno sobie z tym problemem poradzić. Mogą być to predyspozycje genetyczne, zmiany hormonalne, stres, a także niewłaściwa dieta, jak również nieodpowiednia higiena i pielęgnacja skóry. Ostatnie badania wskazują również na to, że trądzik, choć jest chorobą skóry, może mieć duży związek z chorobami jelit, dysbiozą jelitową, nadwrażliwością pokarmową na określone składniki pokarmowe, które mogą prowadzić do osłabienia naszego układu odpornościowego i przyczyniać się w dalszym etapie do powstawania stanów zapalnych również na naszej skórze. Sami widzicie, jak rozległy może być to problem i jeśli nawet twierdzicie, że odżywiacie się prawidłowo oraz prowadzicie odpowiedni, mało stresujący tryb życia, to przyczyna waszych problemów, może znajdować się zupełnie, gdzie indziej. Odpowiednia, zdrowa dieta całkowicie nie wyeliminuje problemu, ale z pewnością będzie pomocna, a wraz z odpowiednią pielęgnacją i higieną skóry może w dużym stopniu ograniczyć powstawanie zmian trądzikowych.
 
Czego unikać?:
  1. Produktów przetworzonych i konserwowanych; staramy się wszystkie posiłki przygotowywać samodzielnie z produktów świeżych, prostych i naturalnych,
  2. Niestety nie mam dobrych wieści dla osób mięsożernych, okazuje się bowiem, że duże spożycie mięsa nie jest korzystne ze względu na obecność w nim substancji stymulujących produkcję czynników prozapalnych; zalecam więc ograniczenie spożycia mięsa do dwóch razy w tygodniu lub okresowe jego wyeliminowanie z diety. Wybierając natomiast do konsumpcji mięso z kurczaka unikamy tego z hodowli masowej, o pochodzeniu którego wiemy niewiele. Niestety mięso takie może być naszpikowane lekami, hormonami, które od razu poskutkują niekorzystnymi zmianami na naszej skórze,  
  3. Węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym – m.in. produktów przygotowanych na bazie mąki wysoko oczyszczonej, słodyczy, białego ryżu, pieczonych ziemniaków, puree z ziemniaków, frytek, chipsów, kukurydzy. Produkty o wysoki IG wywołują szybki wzrost glukozy we krwi, co z kolei prowadzi do wyrzutu insuliny. Hiperinsulinemia poposiłkowa może mieć niekorzystny wpływ na zmiany hormonalne, które wywołują nadmiar produkcji gruczołów łojowych, a tym samym przyczyniają się do powstawania trądziku.
  4. Mleka i produktów mlecznych – spożywanie tych produktów, podobnie jak tych o wysokim indeksie glikemicznym, wywołuje nagły wzrost insuliny, co w efekcie prowadzi do podobnych mechanizmów, jak opisanych w puncie 1. Mleko jest też źródłem substancji, które mogą być wykorzystywane przez organizm do produkcji hormonów androgennych, czyli takich które odpowiedzialne są za regulację m.in. wydzielania łoju,
  5. Picia mocnej kawy i czarnej herbaty, wybierając w to miejsce herbaty ziołowe np. z czystka (działa przeciwzapalnie) lub herbatę zieloną,
  6. Alkoholu,
  7. Czekolady,
  8. Spożycia ostrych przypraw,
  9. Wyeliminować na jakiś czas z diety produkty glutenowe, soję i orzeszki arachidowe.
 
Co wprowadzić do diety lub których produktów zwiększyć udział w diecie?:
  1. Zrównoważyć spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych poprzez zwiększenie spożycia kwasów omega-3 w stosunku do kwasów omega-6. Najbardziej korzystną proporcją omega-3 do omega-6 jest 1:2-1:5. W diecie współczesnych Europejczyków i Amerykanów tak dobry wynik właściwie nie występuje, a osiągnięcie proporcji na poziomie 1:10 uznawane jest za dostateczne. Wzrost kwasów omega-3 w stosunku do kwasów omega-6 korzystnie wpływa na czynność układu immunologicznego, zapobiega oraz zmniejsza stany zapalne, również te związane z kondycją naszej skóry. W jakich zatem produktach znajdziemy kwasy omega-3? Z pewnością dobrym źródłem tych kwasów będą tłuste ryby takie jak: łosoś, pstrąg, makrela, sardynki, poza tym orzechy włoskie, siemię lniane, chia i olej lniany.  
  2. Warzywa bogate w karotenoidy – beta-karoten: dynia, marchew, papryka czerwona, szpinak, jarmuż, brokuły, boćwina i likopen: przede wszystkim pomidory, zwłaszcza koktajlowe oraz przetwory z nich. Karotenoidy wykazują działanie antyoksydacyjne, chronią przed działaniem wolnych rodników, których wzrost w organizmie wiąże się z występowaniem chorób przewlekłych.
  3. Produkty bogate w witaminę E: nasiona, orzechy, produkty pełnoziarniste, ale również awokado, oliwki, jagody, maliny, czy też jajka. Witamina E działa przeciwzapalnie, nazywana jest witaminą młodości, opóźnia procesy starzenia, wpływa korzystnie na stan skóry.
  4. Produkty bogate w cynk: jajka, nasiona słonecznika, dyni, czosnek, cebula, czy też ryby. Minerał ten wpływa na regulację czynności wydzielniczych gruczołów łojowych skóry, a także przyczynia się do szybszego gojenia ran oraz regeneracji skóry.
  5. Olej z czarnuszki – systematyczne spożywanie przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu odpornościowego, wpływa przeciwzapalnie i leczniczo w chorobach skóry; może być również stosowany zewnętrznie na skórę.
  6. Preparaty probiotyczne poprawiające kondycję jelit - polecam te zawierające w swym składzie Saccharomyces boulardii i Lactobacillus rhamnosus. Z pewnością dieta roślinna bogata w błonnik będzie sprzyjała namnażaniu pozytywnych bakterii. Zaburzenia w składzie mikroflory jelitowej (dysbioza jelitowa) przyczyniają się do powstawania tzw. jelita przesiąkliwego, a tym samym mogą prowadzić do powstawania w organizmie przewlekłego stanu zapalnego wpływającego m.in. na nadprodukcję sebum i pogorszenie stanu skóry,
  7. Kompleks witamin z grupy B – pozytywnie wpływające na kondycję układu nerwowego eliminując stany stresowe,
  8. Pić odpowiednią ilość płynów, najlepiej wody mineralnej niegazowanej (30ml na kg masy ciała), ale też herbat ziołowych moczopędnych, oczyszczających np. z pokrzywy lub czystka wspomnianego wyżej sprzyjających oczyszczaniu organizmu z toksyn, 
  9. W celu utrzymania dobrego stanu zdrowia oraz poprawy odporności organizmu polecam również dostarczanie organizmowi witaminy C w postaci czystej bez dodatków (najlepiej w formie askorbinianu sodu); około 1-2g witaminy C profilaktycznie każdego dnia, a w sytuacjach obniżonej odporności zwiększenie dawki do 5-7 g na dobę. 
 
Podsumowując:
Dieta w trądziku dorosłych to dieta składająca się z produktów naturalnych, nieprzetworzonych, łagodnie przyprawiona, delikatna, wysokobłonnikowa, oczyszczająca, bogata w owoce i warzywa, nasiona, orzechy oraz ryż brązowy, kasze najlepiej bezglutenowe, ograniczająca spożycie mięsa (szczególnie czerwonego oraz drobiowego z hodowli klatkowej), niestroniąca od ryb morskich, oceanicznych, tłustych bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3.  
 
Więcej informacji znajdziesz:
1. Bojarowicz, H. i Woźniak, B. - Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę. Probl Hig Epidemiol 2008, 89(4): 471-475, 
2. Janda, K. i Chwiłkowska, M. - Trądzik pospolity - etiologia, klasyfikacja, leczenie. 
Annales Acadeniae Medicae Stetinensis Roczniki Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie 2014, 60, 2, 13-18,
3. Krasowska D. Etiopatogeneza i obraz kliniczny trądziku pospolitego. Dermatol Estet. 2006. 43:  s. 67–71​,
4. Smith R.N., Braue A., Varigos G.A. i wsp.: The effect of a low glycemic load diet on acne vulgaris and the fatty acid composition of skin surface triglycerides. J. Dermatol. Sci. 2008; 50: 41–52.
Wspierane przez Stwórz własną unikalną stronę internetową przy użyciu konfigurowalnych szablonów.