Zadbaj o równowagę kwasowo-zasadową
Ciągły pośpiech, stres, brak aktywności fizycznej na świeżym
powietrzu, a do tego złe nawyki żywieniowe – to najważniejsze przyczyny
prowadzące do zakwaszenia organizmu. Występuje ono wtedy, gdy ph naszej krwi
spada poniżej 7. Utrzymująca się przez dłuższy czas kwasica może być przyczyną
spadku odporności, uczucia ciągłego zmęczenia, niewyspania, napięć nerwowych
czy stanów depresyjnych. Obniżone ph ustroju sprzyja powstawaniu stanów
zapalnych i infekcji, to również środowisko idealne dla powstawania i rozwoju
komórek nowotworowych.
Najbardziej optymalne dla naszego zdrowia jest ph w zakresie 7,35-7,45. Zasadniczy wpływ na utrzymanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej ustroju ma nasza dieta. Produkty spożywane można podzielić na alkalizujące, kwasotwórcze i neutralne. Stosunek produktów zasadowych do kwasowych w codziennej diecie powinien wynosić 80% do 20%. Niewątpliwie ustalenie właściwej proporcji pokarmów kwaso- i zasadotwórczych w diecie jest trudne, ponieważ równowaga pomiędzy nimi ulega zmianie na skutek wielu czynników m.in. przeżuwania pokarmów (dłuższe przeżuwanie ma korzystny wpływ, gdyż ślina jest wysoko zasadowym płynem), przygotowywania pokarmów (np. długie moczenie roślin strączkowych przed gotowaniem zwiększa ich alkalizujący charakter), ćwiczeń, stylu życia, a nawet poziomu naszego pozytywnego myślenia. Jeśli jesteśmy podatni na infekcje, ataki wirusów czy też często dopada nas chandra, czujemy się przewlekle przemęczeni, to sygnał, że powinniśmy zwiększyć ilość ćwiczeń fizycznych i przejść na lżejszą, bardziej zasadową dietę.
Najbardziej optymalne dla naszego zdrowia jest ph w zakresie 7,35-7,45. Zasadniczy wpływ na utrzymanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej ustroju ma nasza dieta. Produkty spożywane można podzielić na alkalizujące, kwasotwórcze i neutralne. Stosunek produktów zasadowych do kwasowych w codziennej diecie powinien wynosić 80% do 20%. Niewątpliwie ustalenie właściwej proporcji pokarmów kwaso- i zasadotwórczych w diecie jest trudne, ponieważ równowaga pomiędzy nimi ulega zmianie na skutek wielu czynników m.in. przeżuwania pokarmów (dłuższe przeżuwanie ma korzystny wpływ, gdyż ślina jest wysoko zasadowym płynem), przygotowywania pokarmów (np. długie moczenie roślin strączkowych przed gotowaniem zwiększa ich alkalizujący charakter), ćwiczeń, stylu życia, a nawet poziomu naszego pozytywnego myślenia. Jeśli jesteśmy podatni na infekcje, ataki wirusów czy też często dopada nas chandra, czujemy się przewlekle przemęczeni, to sygnał, że powinniśmy zwiększyć ilość ćwiczeń fizycznych i przejść na lżejszą, bardziej zasadową dietę.