Kalorymetria Ltd
znajdź nas na
  • Strona główna
  • O NAS
    • GALERIA
  • Aktualności
  • OPINIE I REKOMENDACJE
  • PORADY
    • Zasady zdrowego odżywiania
    • Probiotyki a prebiotyki - czym się różnią i jakie mają znaczenie dla naszego zdrowia?
    • Przemiana materii, metabolizm - co to jest, jak go zmierzyć?
    • Dlaczego cukier nie cieszy się dobrą sławą?
    • Quinoa - lider wśród kasz
    • Korzyści zdrowotne awokado
    • Jem orkisz - dbam o zdrowie
    • Amarantus - super zboże XXI w.
    • Bogactwo orzechów. Które wybrać?
    • Otyłość wśród dzieci - nie bodźmy obojętni wobec problemu
    • Żelazo - ważny składnik diety
    • Selen - strażnik twojego organizmu
    • Równowaga kwasowo-zasadowa
    • Kurkuma - złota przyprawa o właściwościach leczniczych
    • Co to jest PEGAGA?
    • Co jeść wieczorem, by nie przytyć?
  • DIETY
    • Trądzik dorosłych - zalecenia dietetyczne
    • Dieta wegańska
    • Fit plan - dieta redukcyjna
    • Dieta w chorobie Hashimoto
    • Zalecenia dietetyczne w dnie moczanowej
    • Dieta eliminacyjno-rotacyjna
    • Dieta w chemioterapii i radioterapii
    • Dieta w chorobie uchyłkowej
    • Zalecenia dietetyczne w chorobie Leśniowskiego-Crohna
    • Nietolerancja laktozy
    • Zespół jelita drażliwego
    • Odżywianie w sporcie
    • Dieta łagodząca objawy miesiączki
    • Nie daj się depresji
    • Dieta detoksykująca

Probiotyki a prebiotyki - czym się różnią i jakie znaczenie mają dla naszego zdrowia?

Obraz
Zdrowe odżywianie nie polega tylko na zaspokajaniu podstawowych potrzeb związanych z dostarczeniem organizmowi odpowiedniej ilości kalorii oraz składników odżywczych niezbędnych dla wzrostu i rozwoju. Istotnym elementem diety jest dostarczenie również takich składników, które zapewnią nam zdrowie oraz przeciwdziałają rozwojowi chorób. Do takich produktów należą zarówno probiotyki i prebiotyki.

Jaka jest między nimi różnica?
​

Zgodnie z definicją probiotyki to żywe drobnoustroje, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystny efekt zdrowotny. Do drobnoustrojów o działaniu probiotycznym należą przede wszystkim bakterie produkujące kwas mlekowy z rodzajów Lactobacillus (np. L. acidophilus, L. casei, L. reuteri, L. rhamnosus) i Bifidobacterium (np. B. animalis). Inne drobnoustroje tradycyjnie zaliczane do probiotyków to drożdżaki Saccharomyces boulardii. Wszystkie wymienione szczepy probiotyków wykorzystywane są do produkcji różnych preparatów obecnych na rynku i dostępnych w aptekach w Polsce. Najważniejszą korzyścią związaną z dostarczaniem organizmowi substancji probiotycznych jest utrzymanie mikrobiomu jelitowego na odpowiednim poziomie, czyli zapewnienie równowagi między patogenami a bakteriami, wywierającymi korzystny wpływ na zachowanie prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo probiotyki stosowane są do odbudowania prawidłowej mikroflory jelitowej po antybiotykoterapii. To jednak nie wszystkie korzyści, które niosą ze sobą probiotyki.




Między innymi również:
  • wytwarzają witamin z grupy B,
  • wykazują aktywność enzymatyczną,
  • neutalizują karcynogeny,
  • stymulują układ immunologiczny,
  • poprawiają wchłanianie witamin i niektórych minerałów,
  • regulują perystaltykę jelit,
  • zapobiegają biegunkom.

Uzupełniając codzienną dietę w produkty bogate w składniki nie ulegające trawieniu w przewodzie pokarmowym możemy stymulować wzrost i namnażanie się korzystnej mikroflory jelitowej, a tym samym poprawiać stan naszego zdrowia. Takie nietrawienne składniki pokarmu określane są mianem prebiotyków. Należy do nich szereg związków chemicznych jak: laktuloza, galaktooligosacharydy, fruktooligosacharydy, maltooligosacharydy, cyklodekstryny, laktosacharyny, inulina i oligofruktoza. Znajdziemy je w owocach, warzywach, płatkach zbożowych lub innych jadalnych częściach roślin. Dlatego by poprawić kondycję naszych jelit, a tym samym nasze zdrowie, spożywaj większe ilości produktów roślinnych.
​
A oto najważniejsze sekrety diety prebiotycznej:
  • Wybieraj warzywa i rośliny szczególnie bogate w błonnik pokarmowy, który dla Ciebie nie będzie stanowił właściwie żadnej wartości odżywczej, natomiast będzie idealną pożywką dla Twoich drobnoustrojów. Im różnorodniejszą dietę roślinną będziesz stosować tym różnorodniejszą i bogatszą florę jelitową wyhodujesz. Zajadaj więc z warzyw: pora, brokuły, szparagi, szpinak, zieloną kapustę, sałatę, fasolkę szparagową, marchew, buraki, kalafiora i karczochy, z owoców zaś sięgaj po: jabłka, gruszki, ananasa, mango, melona, jagody, truskawki, maliny, banany, cytrusy i awokado.
  • Zrezygnuj z cukrów prostych zawartych w słodyczach, napojach gazowanych i białej mące. Dieta bogata w cukry proste pobudza rozwój niekorzystnych bakterii i drobnoustrojów chorobotwórczych, które mogą być przyczyną drożdżycy, a także zwiększać Twoją ochotę na słodkie.
  • Wybieraj produkty roślinne bogate w węglowodany złożone: owoce, jarzyny, zboża z pełnego przemiału, ryż brązowy i rośliny strączkowe. Szczególnie zalecane są te bogate w skrobię oporną, która nie jest trawiona w jelicie cienkim, natomiast fermentowana w jelicie grubym. Stanowi pożywienie dla korzystnych dla Twojego zdrowia drobnoustrojów, a także jest produktem wyjściowym dla krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych działających przeciwzapalnie i przeciwrakowo na komórki okrężnicy. Produkty bogate w skrobię oporną to: soczewica, groszek zielony, biała fasola, zielone banany (Plantain), mąka z Plantain, niegotowane płatki owsiane, pełnoziarniste produkty zbożowe, ugotowane i schłodzone ziemniaki lub ryż. Podobne właściwości, co skrobia oporna, ma również inny węglowodan złożony – inulina. Również nie jest on trawiony w jelicie cienkim, fermentuje w jelicie grubym stanowiąc pożywkę dla flory jelitowej. Znajdziemy go w bananach, cykorii, topinamburze, cebuli, czosnku, karczochach, szparagach i porze.
  • Często sięgaj po kiszonki. Zawierają one zarówno probiotyczne, żywe bakterie, jak i prebiotyczny błonnik odżywczy.
  • Jeśli spożywasz mięso, traktuj go jako dodatek do posiłku, natomiast jarzyny uczyń daniem głównym. Wybieraj ryby wolnożyjące, drób, wieprzowinę i wołowinę oraz jaja z hodowli organicznych.
  • Wybieraj żywność ze sprawdzonego źródła, jak najmniej przetworzoną. Żywność konserwowana, z obecnością sztucznych dodatków do żywności, pryskana pestycydami, modyfikowana genetycznie, szpikowana antybiotykami to produkty utrudniające rozwój korzystnej flory jelitowej,
  • Ogranicz do niezbędnego minimum produkty mleczne (oprócz masła klarowanego) oraz produkty glutenowe,
  • Stosuj oliwę i olej kokosowy nierafinowany, z pierwszego tłoczenia,
  • Zrezygnuj ze stosowania antybiotyków, jeśli nie jest to absolutnie konieczne,
  • Uzupełnij utracone korzystne dla Twojego zdrowia bakterie jelitowe dzięki zastosowaniu probiotyków.

Wspierane przez Stwórz własną unikalną stronę internetową przy użyciu konfigurowalnych szablonów.