„Mądry człowiek powinien wiedzieć, że zdrowie jest jego najcenniejszą własnością i powinien uczyć się, jak sam może leczyć swoje choroby” Hipokrates
Celem poradni jest niesienie pomocy osobom z problemami żywieniowymi. Chcemy propagować zasady prawidłowego żywienia, przekazywać wiedzę na temat zdrowego stylu życia, a także promować aktywny tryb życia. Zależy nam na tym, by osoba, która do nas trafi nauczyła się samodzielnie i świadomie komponować swój jadłospis, by poznała tajniki gotowania uwzględniając zasady zdrowego odżywiania, a także wiedziała jak rozsądnie należy robić zakupy spożywcze.
W ofercie poradni jest:
pomiar kalorymetryczny, czyli bardzo dokładna metoda określania indywidualnego zapotrzebowania energetycznego człowieka. Wykorzystuje do tego celu kalorymetr, który jest niezmiernie czuły i mierzy zużycie tlenu przez badaną osobę, a następnie wylicza ilość kalorii potrzebną człowiekowi. Metoda ta nosi nazwę kalorymetrii pośredniej i różni się tym od wyliczeń ze wzorów czy BIA, że za jej pomocą można określić RZECZYWISTE tempo przemiany materii danej osoby, a następnie na jej podstawie zaproponować bezpieczną i co najważniejsze skuteczną dietę.
analiza składu ciała za pomocą nowoczesnego sprzętu Analizatora Tanita działającego w oparciu o nieinwazyjną metodę bioelektrycznej impedancji (Body Impedance Analysis, BIA). Metoda BIA pozwala określić zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie, procentową zawartość mięśni i beztłuszczowej masy ciała, stopień nawodnienia organizmu, dostarcza również dodatkowych informacji tj. wiek metaboliczny, indeks masy ciała (BMI), podstawowa przemiana materii (kcal/dobę), stopień otyłości oraz normy dla wieku, płci i wzrostu. Analizator posiada certyfikat urządzenia medycznego III klasy i spełnia unijną normę dla urządzeń medycznych. Dzięki badaniu dowiesz się, ile ważą mięśnie w Twoim ciele, ile jest w nim wody i tkanki tłuszczowej i jak szybko spalasz kalorie, a dla nas informacje te będą pomocne w idealnym dopasowaniu planu żywieniowego pod parametry Twojego ciała.
kompleksowa terapia odchudzająca, której podstawą jest indywidualnie przygotowany jadłospis, dopasowany w zależności od potrzeb i prowadzonego trybu życia oraz całkowicie oparty na zaleceniach Instytutu Żywienia i Żywności w Warszawie,
porady żywieniowe dla dzieci i młodzieży,
porady żywieniowe w nadwrażliwości pokarmowej, nietolerancjach pokarmowych oraz alergiach,
porady żywieniowe w schorzeniach dietozależnych m.in. takich jak: cukrzyca typu I i II, miażdżyca i nadciśnienie, nietolerancje i alergie pokarmowe, niedoczynność i nadczynność tarczycy,
porady żywieniowe dla kobiet w ciąży, karmiącychlub planujących dzieci,
porady żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie i sportowców,
dietoprofilaktyka dla osób nie cierpiących na nadwagę lub otyłość, ale chcących nauczyć się na temat zdrowego i smacznego odżywiania; dla których troska o zdrowie i urodę swoją oraz bliskich jest ważna,
edukacja w zakresie zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia w przedszkolach, szkołach, szpitalach, domach wczasowych itp.
dr Sabina Jodłowska - dietetyk
Tematyka ekologii, zdrowego trybu życia i żywienia towarzyszy mi od dawna i jest moją pasją. Wciąż uczę się i doskonalę swój warsztat pracy. Biorę czynny udział w sympozjach i konferencjach poświęconych tematyce żywienia i dietetyce. Pragnę dzielić się zdobytą wiedzą z innymi, pomagać innym żyć w zgodzie z sobą i otaczającym ich światem. Moje zainteresowania to ekologia, narciarstwo, podróże i rodzina. Prowadzę również bloga o tematyce kulinarnej i dietetycznej, na który serdecznie Państwa zapraszam.