Kurkuma - złota przyprawa o właściwościach leczniczych
Kurkuma to przyprawa indyjska pozyskiwana z rośliny o nazwie ostryż długi, który rośnie dziko w Indiach, ale jest również uprawiany w wielu krajach tropikalnych.
Swój żółto-pomarańczowy kolor zawdzięcza substancji aktywnej w niej obecnej - kurkuminie, która jest silnym antyoksydantem, a więc chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, które uszkadzając komórki, przyspieszają procesy starzenia i zwiększają ryzyko rozwoju wielu chorób. Kurkumina działa również jak naturalny antybiotyk o działaniu przeciwwirusowym (powstrzymuje replikację wirusa HIV-1) i przeciwbakteryjnym. Oprócz niej w kurkumie znajdziemy też inne związki aktywne jak olejki eteryczne (m.in. tumeron), które pobudzają wydzielanie żółci niezbędnej do trawienia tłuszczów i zapobiegają wzdęciom. Ponad to hamują wydzielanie soku żołądkowego i działają przeciwwrzodowo. Kurkuma to również źródło wielu witamin (m.in. witaminy C) oraz minerałów (m.in. wapnia, żelaza i magnezu).
Przyprawa ta ceniona jest ze względu na właściwości lecznicze - działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, a także chroni komórki wątroby przed toksynami oraz wspomaga ich regenerację. Obniża poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów, przez co ma pozytywny wpływ na serce i układ krążenia. Kurkumina przeciwdziała również zlepianiu się płytek krwi, poprawiając tym samym krążenie i zmniejszając ryzyko miażdżycy tętnic.
Udowodniono też, że u osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów kurkuma wzmacnia elastyczność stawów i zmniejsza ich obrzęki.
Ta złota przyprawa zwana też szafranem indyjskim jest ogrzewająca i gorzka. Można stosować ją w celu poprawy trawienia, redukowania guzów macicznych, odciążania wątroby, rozpuszczania kamieni żółciowych, zwiększania elastyczności wiązadeł i uśmierzania bólów menstruacyjnych.
Wykazano również, że aktywne składniki kurkumy mają działanie przeciwnowotworowe (szczególnie w odniesieniu do raka prostaty, raka piersi, jelita grubego czy też białaczki).
Dawkujemy od 1/4 do 1/2 łyżeczki dziennie, jako przyprawa lub w kapsułkach.
Swój żółto-pomarańczowy kolor zawdzięcza substancji aktywnej w niej obecnej - kurkuminie, która jest silnym antyoksydantem, a więc chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, które uszkadzając komórki, przyspieszają procesy starzenia i zwiększają ryzyko rozwoju wielu chorób. Kurkumina działa również jak naturalny antybiotyk o działaniu przeciwwirusowym (powstrzymuje replikację wirusa HIV-1) i przeciwbakteryjnym. Oprócz niej w kurkumie znajdziemy też inne związki aktywne jak olejki eteryczne (m.in. tumeron), które pobudzają wydzielanie żółci niezbędnej do trawienia tłuszczów i zapobiegają wzdęciom. Ponad to hamują wydzielanie soku żołądkowego i działają przeciwwrzodowo. Kurkuma to również źródło wielu witamin (m.in. witaminy C) oraz minerałów (m.in. wapnia, żelaza i magnezu).
Przyprawa ta ceniona jest ze względu na właściwości lecznicze - działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, a także chroni komórki wątroby przed toksynami oraz wspomaga ich regenerację. Obniża poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów, przez co ma pozytywny wpływ na serce i układ krążenia. Kurkumina przeciwdziała również zlepianiu się płytek krwi, poprawiając tym samym krążenie i zmniejszając ryzyko miażdżycy tętnic.
Udowodniono też, że u osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów kurkuma wzmacnia elastyczność stawów i zmniejsza ich obrzęki.
Ta złota przyprawa zwana też szafranem indyjskim jest ogrzewająca i gorzka. Można stosować ją w celu poprawy trawienia, redukowania guzów macicznych, odciążania wątroby, rozpuszczania kamieni żółciowych, zwiększania elastyczności wiązadeł i uśmierzania bólów menstruacyjnych.
Wykazano również, że aktywne składniki kurkumy mają działanie przeciwnowotworowe (szczególnie w odniesieniu do raka prostaty, raka piersi, jelita grubego czy też białaczki).
Dawkujemy od 1/4 do 1/2 łyżeczki dziennie, jako przyprawa lub w kapsułkach.
Kurkuma to przyprawa o cennych właściwościach odżywczych:
100g - wartość energetyczna 354 kcal
Tłuszcz 10 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 3,1 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 2,2 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 1,7 g
Cholesterol 0 mg
Sód 38 mg
Potas 2 525 mg
Węglowodany 65 g
Błonnik 21 g
Cukry 3,2 g
Białko 8 g
Witamina A 0 IU
Kwas askorbinowy 25,9 mg
Wapń 183 mg
Żelazo 41,4 mg
Witamina D 0 IU
Witamina B6 1,8 mg
Witamina B 120 µg
Magnez 193 mg
100g - wartość energetyczna 354 kcal
Tłuszcz 10 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 3,1 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 2,2 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 1,7 g
Cholesterol 0 mg
Sód 38 mg
Potas 2 525 mg
Węglowodany 65 g
Błonnik 21 g
Cukry 3,2 g
Białko 8 g
Witamina A 0 IU
Kwas askorbinowy 25,9 mg
Wapń 183 mg
Żelazo 41,4 mg
Witamina D 0 IU
Witamina B6 1,8 mg
Witamina B 120 µg
Magnez 193 mg
Literatura:
- Louay Labban. Medicinal and pharmacological properties of Turmeric (Curcuma longa): A review. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Sciences, 2014; 5(1): 17-23.
- Ishita Chattopadhyay, Kaushik Biswas, Uday Bandyopadhyay and Ranajit K. Banerjee. Turmeric and curcumin: Biological actions and medicinal applications. Current Science, Vol. 87, no. 1, 10 July 2004.
- Shrishail, D., Harish, H.K., Ravichandra, H., Tulsianand, G., Shruthi, S.D. (2013) Turmeric: Nature's precious medicine. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research. 2013; 6(3), 10-16.
Polecamy KOKTAJL ODŻYWCZY POMOCNY W CHOROBIE ZWYRODNIENIOWEJ STAWÓW, który samodzielnie możesz sobie przygotować w domu z dostępnych produktów spożywczych w tym oczywiście z dodatkiem kurkumy (przepis pochodzi z bloga www.fantazjesmaku.weebly.com).
Składniki:
Składniki:
- 160 ml mleczka kokosowego,
- 150 ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy typu moro,
- 1 łyżka suszonej żurawiny,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 1 plaster świeżego imbiru,
- 2 ziarna goździków,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżka lnu mielonego lub nasion siemienia lnianego,
- 2 orzechy włoskie.
- składniki na koktajl przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy na wysokich obrotach w celu uzyskania jednolitej masy.