Kalorymetria Ltd
znajdź nas na
  • Strona główna
  • O NAS
    • GALERIA
  • Aktualności
  • OPINIE I REKOMENDACJE
  • PORADY
    • Zasady zdrowego odżywiania
    • Probiotyki a prebiotyki - czym się różnią i jakie mają znaczenie dla naszego zdrowia?
    • Przemiana materii, metabolizm - co to jest, jak go zmierzyć?
    • Dlaczego cukier nie cieszy się dobrą sławą?
    • Quinoa - lider wśród kasz
    • Korzyści zdrowotne awokado
    • Jem orkisz - dbam o zdrowie
    • Amarantus - super zboże XXI w.
    • Bogactwo orzechów. Które wybrać?
    • Otyłość wśród dzieci - nie bodźmy obojętni wobec problemu
    • Żelazo - ważny składnik diety
    • Selen - strażnik twojego organizmu
    • Równowaga kwasowo-zasadowa
    • Kurkuma - złota przyprawa o właściwościach leczniczych
    • Co to jest PEGAGA?
    • Co jeść wieczorem, by nie przytyć?
  • DIETY
    • Trądzik dorosłych - zalecenia dietetyczne
    • Dieta wegańska
    • Fit plan - dieta redukcyjna
    • Dieta w chorobie Hashimoto
    • Zalecenia dietetyczne w dnie moczanowej
    • Dieta eliminacyjno-rotacyjna
    • Dieta w chemioterapii i radioterapii
    • Dieta w chorobie uchyłkowej
    • Zalecenia dietetyczne w chorobie Leśniowskiego-Crohna
    • Nietolerancja laktozy
    • Zespół jelita drażliwego
    • Odżywianie w sporcie
    • Dieta łagodząca objawy miesiączki
    • Nie daj się depresji
    • Dieta detoksykująca

Kurkuma - złota przyprawa o właściwościach leczniczych

Kurkuma to przyprawa indyjska pozyskiwana z rośliny o nazwie ostryż długi, który rośnie dziko w Indiach, ale jest również uprawiany w wielu krajach tropikalnych.
Swój żółto-pomarańczowy kolor zawdzięcza substancji aktywnej w niej obecnej - kurkuminie, która jest silnym antyoksydantem, a więc chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, które uszkadzając komórki, przyspieszają procesy starzenia i zwiększają ryzyko rozwoju wielu chorób. Kurkumina działa również jak naturalny antybiotyk o działaniu przeciwwirusowym (powstrzymuje replikację wirusa HIV-1) i przeciwbakteryjnym. Oprócz niej w kurkumie znajdziemy też inne związki aktywne jak olejki eteryczne (m.in. tumeron), które pobudzają wydzielanie żółci niezbędnej do trawienia tłuszczów i zapobiegają wzdęciom. Ponad to hamują wydzielanie soku żołądkowego i działają przeciwwrzodowo. Kurkuma to również źródło wielu witamin (m.in. witaminy C) oraz minerałów (m.in. wapnia, żelaza i magnezu).  
Przyprawa ta ceniona jest ze względu na właściwości lecznicze - działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, a także chroni komórki wątroby przed toksynami oraz wspomaga ich regenerację. Obniża poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów, przez co ma pozytywny wpływ na serce i układ krążenia. Kurkumina przeciwdziała również zlepianiu się płytek krwi, poprawiając tym samym krążenie i zmniejszając ryzyko miażdżycy tętnic. 
Udowodniono też, że u osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów kurkuma wzmacnia elastyczność stawów i zmniejsza ich obrzęki.
Ta złota przyprawa zwana też szafranem indyjskim jest ogrzewająca i gorzka. Można stosować ją w celu poprawy trawienia, redukowania guzów macicznych, odciążania wątroby, rozpuszczania kamieni żółciowych, zwiększania elastyczności wiązadeł i uśmierzania bólów menstruacyjnych.
Wykazano również, że aktywne składniki kurkumy mają działanie przeciwnowotworowe (szczególnie w odniesieniu do raka prostaty, raka piersi, jelita grubego czy też białaczki).
​Dawkujemy od 1/4 do 1/2 łyżeczki dziennie, jako przyprawa lub w kapsuł
kach.
Obraz
Kurkuma to przyprawa o cennych właściwościach odżywczych:
100g - wartość energetyczna 354 kcal
Tłuszcz 10 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 3,1 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 2,2 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 1,7 g
Cholesterol 0 mg
Sód 38 mg
Potas 2 525 mg
Węglowodany 65 g
Błonnik 21 g
Cukry 3,2 g
Białko 8 g
Witamina A 0 IU
Kwas askorbinowy 25,9 mg
Wapń 183 mg
Żelazo 41,4 mg
Witamina D 0 IU 
Witamina B6 1,8 mg
Witamina B 120 µg
Magnez 
193 mg
Literatura:
  • Louay Labban. Medicinal and pharmacological properties of Turmeric (Curcuma longa): A review. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Sciences, 2014; 5(1): 17-23. 
  • Ishita Chattopadhyay, Kaushik Biswas, Uday Bandyopadhyay and Ranajit K. Banerjee. Turmeric and curcumin: Biological actions and medicinal applications. Current Science, Vol. 87, no. 1, 10 July 2004.
  • Shrishail, D., Harish, H.K., Ravichandra, H., Tulsianand, G., Shruthi, S.D. (2013) Turmeric: Nature's precious medicine. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research. 2013; 6(3), 10-16.
Polecamy KOKTAJL ODŻYWCZY POMOCNY W CHOROBIE ZWYRODNIENIOWEJ STAWÓW, który samodzielnie możesz sobie przygotować w domu z dostępnych produktów spożywczych w tym oczywiście z dodatkiem kurkumy (przepis pochodzi z bloga www.fantazjesmaku.weebly.com).

Składniki:
  • 160 ml mleczka kokosowego,
  • 150 ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy typu moro,
  • 1 łyżka suszonej żurawiny,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1 plaster świeżego imbiru,
  • 2 ziarna goździków,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżka lnu mielonego lub nasion siemienia lnianego,
  • 2 orzechy włoskie.
Przygotowanie:
  • składniki na koktajl przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy na wysokich obrotach w celu uzyskania jednolitej masy.
Obraz
Wspierane przez Stwórz własną unikalną stronę internetową przy użyciu konfigurowalnych szablonów.