Kalorymetria Ltd
znajdź nas na
  • Strona główna
  • O NAS
    • GALERIA
  • Aktualności
  • Oferta
    • Spotkanie z dietetykiem
    • Dietetyk on-line
    • Karty podarunkowe
  • Cennik
  • OPINIE I REKOMENDACJE
  • KONTAKT
  • PORADY
    • Zasady zdrowego odżywiania
    • Probiotyki a prebiotyki - czym się różnią i jakie mają znaczenie dla naszego zdrowia?
    • Przemiana materii, metabolizm - co to jest, jak go zmierzyć?
    • Dlaczego cukier nie cieszy się dobrą sławą?
    • Quinoa - lider wśród kasz
    • Korzyści zdrowotne awokado
    • Jem orkisz - dbam o zdrowie
    • Amarantus - super zboże XXI w.
    • Bogactwo orzechów. Które wybrać?
    • Otyłość wśród dzieci - nie bodźmy obojętni wobec problemu
    • Żelazo - ważny składnik diety
    • Selen - strażnik twojego organizmu
    • Równowaga kwasowo-zasadowa
    • Kurkuma - złota przyprawa o właściwościach leczniczych
    • Co to jest PEGAGA?
    • Co jeść wieczorem, by nie przytyć?
  • DIETY
    • Dieta wegańska
    • Fit plan - dieta redukcyjna
    • Dieta w chorobie Hashimoto
    • Zalecenia dietetyczne w dnie moczanowej
    • Dieta eliminacyjno-rotacyjna
    • Dieta w chemioterapii i radioterapii
    • Dieta w chorobie uchyłkowej
    • Zalecenia dietetyczne w chorobie Leśniowskiego-Crohna
    • Nietolerancja laktozy
    • Zespół jelita drażliwego
    • Odżywianie w sporcie
    • Dieta łagodząca objawy miesiączki
    • Nie daj się depresji
    • Dieta detoksykująca

DIETA W CHEMIOTERAPII I RADIOTERAPII

ZALECENIA OGÓLNE

v Staramy się regularnie spożywać posiłki, dbamy o to, aby przerwy między posiłkami nie były dłuższe niż 3-4 godziny,

v Posiłki (najlepiej 5 posiłków dziennie) należy spożywać w małych porcjach,

v Należy unikać produktów i potraw twardych, mogących prowadzić do uszkodzeń błony śluzowej jamy ustnej lub je potęgować, np. suchary, pieczywo chrupkie, 

v Należy spożywać owoce i warzywa do 400-500 g dziennie (są bardzo ważnym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią przed rozwojem nowotworów, są istotnym źródłem błonnika pokarmowego),

v Jednakże chorzy z dolegliwościami gastrycznymi w postaci wzdęć i biegunek powinni spożywać mniejsze ilości błonnika, czyli ograniczać produkty zbożowe w postaci ciemnego pieczywa, grubych kasz, brązowego ryżu, a także surowych warzyw i owoców,

v Z kolei osoby cierpiące na zaparcia, w przeciwieństwie do poprzednio opisanej sytuacji, powinni spożywać duże ilości błonnika, pochodzące głównie ze świeżych lub suszonych owoców, świeżych lub strączkowych warzyw, pełnoziarnistego chleba, makaronu, ryżu, wody z dużą zawartością magnezu,

v Odpowiednia temperatura posiłków (nie mogą być zbyt gorące ani zbyt zimne),

v Odpowiednia jakość spożywanych produktów (należy unikać produktów, które mogą stanowić źródło zakażeń; zaleca się żywność hermetycznie pakowaną, najlepiej w małych opakowaniach jednostkowych np. sery, twarogi, wędliny i możliwie szybkie jej zużycie po otwarciu opakowania),

v Zaleca się zmianę metody przygotowywania potraw: wskazane jest gotowanie w wodzie, duszenie, grillowanie, należy unikać potraw smażonych długo i na głębokim tłuszczu,

v W przypadku problemów z zaspokojeniem zwiększonego zapotrzebowania żywieniowego w tradycyjny sposób należy rozważyć zastosowanie żywienia medycznego w postaci doustnych preparatów odżywczych (np. Supportan, Cubitan, Impact),

v Ważnym narządem, który wymaga naszej szczególnej uwagi jest wątroba. Warto wspomóc ją pijąc np. sok z czarnej rzepy, stosując preparaty z nasion ostropestu plamistego, czy też spożywając niezwykle korzystne dla naszego zdrowia i wątroby karczochy,

v Na czas trwania kuracji odrzućmy alkohol, mocną kawę czy herbatę, aczkolwiek nie rezygnujmy z picia herbaty zielonej, która ma wiele właściwości prozdrowotnych,

v Skutkiem pośrednim lub bezpośrednim stosowania terapii onkologicznej może być wzrost masy ciała. Spożywanie nadmiernych ilości jedzenia w szybkim tempie może spowodować wzrost masy ciała. Długotrwałe stosowanie steroidów w trakcie zabiegów chemioterapii może wpływać na zmiany w przemianie materii, a także na pobudzenie apetytu. Ważna jest zatem stała kontrola masy ciała. Przyczyną wzrostu masy ciała może być również nadmierne nagromadzenie wody w organizmie, co prowadzi do powstania opuchlizn. Stąd też ważne jest unikanie nadmiaru solenia pokarmów. W chorobach nowotworowych nie powinno się dosalać dodatkowo posiłków. Szybkie zmiany masy ciała powinny skłonić do poinformowania o tym lekarza leczącego,

v W diecie zwróćmy uwagę na to, by była przewaga produktów zasadotwórczych nad kwasotwórczymi (stosunek produktów zasadowych nad kwasowymi powinien wynosić mniej więcej 80% do 20%). Środowisko zasadowe nie sprzyja rozwojowi komórek nowotworowych.

ZALECANE GRUPY POKARMÓW

v Kiełki – proces kiełkowania zmienia ich białka i tłuszcze w łatwo strawne składniki,

v Rośliny strączkowe można stosować (za wyjątkiem soi ze względu na bardzo wysoką zawartość białka oraz właściwości przyspieszające procesy wzrostu) choć z umiarem,

v Warzywa i owoce: z warzyw polecam szczególnie marchew (sok marchwiowy), buraka (sok z czerwonych buraków), boćwinę, czosnek, cebula, rzodkiew, szparagi, ziemniaki, pomidory, bakłażany, słodka papryka, warzywa kapustne, z owoców szczególnie polecam jabłka, winogrona, mango, kiwi, żurawina, granat, persymona (kaki), wiśnie, figi (suszone), daktyle i morele (suszone),

v Zboża: owies (np. na śniadanie w postaci owsianki), żyto, proso, gryka, kukurydza (ma działanie moczopędne, dzięki czemu usuwa zastój wody w organizmie), ryż, jęczmień, amarantus,

v Produkty pochodzenia zwierzęcego z umiarem: zaleca się produkty lekko strawne np. mięso królicze, mięso indycze, a także w okresie rekonwalescencji warto sięgnąć po produkty z koziego mleka (sery, jogurty),

v Tłuszcze roślinne: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany do sałatek (nie powinno się go używać do gotowania czy smażenia potraw, a jedynie do ich polewania),

v Ryby bogate w omega-3: sardynki, pstrągi, łososie, śledzie, dorsze, węgorze,

v Grzyby (zawierają pierwiastek german o silnych właściwościach utleniających) są wskazane,

v Do słodzenia: miód, syrop klonowy, stewia, melasa, cukier brzozowy; zabronione jest stosowanie sztucznych słodzików lub produktów z ich dodatkiem (cola, sprite),

v Orzechy i nasiona oleiste stosować z dużą ostrożnością, jeśli pacjent chce spożywać orzechy, to uważa się, że spośród wszystkich ich rodzajów tylko migdały odgrywają pewną rolę w leczeniu nowotworów, pod warunkiem ich nienadużywania – bezpieczna liczba to zazwyczaj sześć migdałów dziennie. Istnieje jednak wyjątek dotyczący nasion oleistych – siemię lniane, ponieważ zawiera wzmacniające odporność kwasy omega 3,

v Przyprawy: anyż, koper, koper włoski, kolendra, majeranek, szałwia, tymianek, liść laurowy, kurkuma (ma duże właściwości przeciwzapalne), gałka muszkatołowa, ziele angielskie, pietruszka, szczypiorek.

Przykładowy jadłospis:

(kaloryczność dobowa: 1756 kcal, białko 92g, tłuszcze 50g, węglowodany 229g, błonnik 35g)

śniadanie I         
  • 2 kromki chleb żytniego razowego
  • 2 plasterki polędwicy z indyka
  • 1 mały pomidor
  • sałata, kiełki, zielona pietruszka
  • jajecznica z cukinią i odrobiną imbiru
Obraz














http://fantazjesmaku.weebly.com/jajecznica-z-cukini261.html

śniadanie II           
  • grahamka
  • 2 łyżeczki serka koziego do smarowania
  • szczypiorek
  • 4 rzodkiewki
  • 4 plastry pomidora
  • kiełki
  • herbata zielona         
obiad          
  • królik w sosie jogurtowo-kurkowym        
Obraz














http://fantazjesmaku.weebly.com/kroacutelik-w-sosie-jogurtowo-kurkowym.html

  • średni ziemniak - 100g
  • brokuły gotowane na parze lub w małej ilości wody - 100g
  • sok z marchwi świeżo wyciskany - 250ml      
podwieczorek       
  • jogurt naturalny mniej niż 2% - 150ml
  • 1 łyżka amarantusa (popping)
  • mango - 140g   
kolacja      
  • zupa z cieciorki z pomidorami   
Obraz















http://fantazjesmaku.weebly.com/cieciorka-z-pomidorami.html

  • grahamka
  • sok z czerwonych buraków - 250ml   

© Kalorymetria.p 2014
Wspierane przez Stwórz własną unikalną stronę internetową przy użyciu konfigurowalnych szablonów.