DIETA DETOKSYKUJĄCA
Dieta detoksykująca określana również mianem oczyszczającej w dużej mierze opiera się na produktach roślinnych (owocach i warzywach), z niewielką ilością zbóż, orzechów i olejów. Jest to dieta o zaburzonym bilansie podstawowych składników odżywczych, jak również charakteryzuje się niską podażą energii. Zastosowanie diety oczyszczającej wiąże się więc nie tylko z oczyszczaniem organizmu z toksyn, ale również skutkuje utratą kilogramów. To właśnie z racji redukcji masy ciała, która towarzyszy detoksykacji, diety te zyskały na popularności i chętnie wybierane są przez osoby, które liczą na szybki efekt w odchudzaniu. To prawda, że zastosowanie takiej diety objawia się w pierwszym etapie szybką utratą kilogramów, nawet w ciągu zaledwie 2-3 dni efekty są już widoczne. Należy mieć jednak świadomość, że tak szybka redukcja masy ciała wynika głównie z pozbycia się z organizmu nadmiaru wody, nie jest bowiem możliwe, by w tak krótkim czasie nastąpiła redukcja tkanki tłuszczowej. Trzeba również zdawać sobie sprawę, że jest to dieta niedoborowa, niepełnowartościowa. Nie jest możliwe, by w diecie o kaloryczności poniżej 1000-1100 kcal/dzień zapewnić odpowiednią i zgodną z dziennym zapotrzebowaniem podaż wszystkich składników odżywczych.
Dlatego też, jeśli decydujesz się na zastosowanie diety detoksykującej o bardzo niskiej podaży energii, to powinieneś pamiętać o kilku bardzo ważnych zasadach, które sprawią, że dieta taka będzie w miarę bezpieczna i przyniesie wymierny zadowalający efekt:
1. W pierwszym etapie (przynajmniej przez około miesiąc) zastosuj dobrze zbilansowaną dietę redukcyjną o kaloryczności pomniejszonej nie więcej niż o 1000kcal w stosunku do twojego całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Dobrze byś w tym temacie skonsultował się ze specjalistą, który pomoże dobrać ci odpowiednią kaloryczność diety i odpowiednio ją zbilansuje,
2. Naucz się zasad prawidłowego odżywiania, odrzuć na zawsze ze swojej diety wszystkie produkty wysoko-przetworzone,
3. Musisz ocenić stan swojego zdrowia, gdyż tylko zdrowe osoby mogą stosować dietę detoksykującą,
4. Jeśli zamierzasz jeść wyłącznie warzywa i owoce, detoks nie może trwać dłużej niż 3 dni, choć będzie on bezpieczniejszy, gdy zadbasz o podaż białka i tłuszczu,
5. Dieta oczyszczająca może trwać od 1 do 14 dni, przy czym te dłuższe wymagają włączenia zbóż, olejów roślinnych oaz fermentowanych produktów mlecznych,
6. Podczas detoksu pij naturalną wodę mineralną z dodatkiem cytryny, herbatę zieloną, napary ziołowe,
7. Zrezygnuj z używek typu: kawa, czarna herbata, alkohol i papierosy.
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS (około 800kcal)
ŚNIADANIE I
Dlatego też, jeśli decydujesz się na zastosowanie diety detoksykującej o bardzo niskiej podaży energii, to powinieneś pamiętać o kilku bardzo ważnych zasadach, które sprawią, że dieta taka będzie w miarę bezpieczna i przyniesie wymierny zadowalający efekt:
1. W pierwszym etapie (przynajmniej przez około miesiąc) zastosuj dobrze zbilansowaną dietę redukcyjną o kaloryczności pomniejszonej nie więcej niż o 1000kcal w stosunku do twojego całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Dobrze byś w tym temacie skonsultował się ze specjalistą, który pomoże dobrać ci odpowiednią kaloryczność diety i odpowiednio ją zbilansuje,
2. Naucz się zasad prawidłowego odżywiania, odrzuć na zawsze ze swojej diety wszystkie produkty wysoko-przetworzone,
3. Musisz ocenić stan swojego zdrowia, gdyż tylko zdrowe osoby mogą stosować dietę detoksykującą,
4. Jeśli zamierzasz jeść wyłącznie warzywa i owoce, detoks nie może trwać dłużej niż 3 dni, choć będzie on bezpieczniejszy, gdy zadbasz o podaż białka i tłuszczu,
5. Dieta oczyszczająca może trwać od 1 do 14 dni, przy czym te dłuższe wymagają włączenia zbóż, olejów roślinnych oaz fermentowanych produktów mlecznych,
6. Podczas detoksu pij naturalną wodę mineralną z dodatkiem cytryny, herbatę zieloną, napary ziołowe,
7. Zrezygnuj z używek typu: kawa, czarna herbata, alkohol i papierosy.
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS (około 800kcal)
ŚNIADANIE I
- woda mineralna z cytryną wypita tuż po przebudzeniu,
- porcja kaszy jaglanej ugotowanej na wodzie, podana z gruszką i cynamonem
- herbata z czystka
- koktajl owocowo-warzywny: z mango, soku z pomarańczy, cytryny, selera naciowego, rozcieńczony wodą kokosową: przepis znajdziesz TUTAJ
- herbata zielona
- sok pomidorowy - duża szklanka
- parę sztuk orzechów nerkowca
- napar z pokrzywy
- krem z fenkuła i kalafiora: przepis znajdziesz TUTAJ
- napar z rumianku
- kubeczek kefiru naturalnego zmiksowanego z dużą garścią mrożonych malin