Kalorymetria Ltd
znajdź nas na
  • Strona główna
  • O NAS
    • GALERIA
  • Aktualności
  • OPINIE I REKOMENDACJE
  • PORADY
    • Zasady zdrowego odżywiania
    • Probiotyki a prebiotyki - czym się różnią i jakie mają znaczenie dla naszego zdrowia?
    • Przemiana materii, metabolizm - co to jest, jak go zmierzyć?
    • Dlaczego cukier nie cieszy się dobrą sławą?
    • Quinoa - lider wśród kasz
    • Korzyści zdrowotne awokado
    • Jem orkisz - dbam o zdrowie
    • Amarantus - super zboże XXI w.
    • Bogactwo orzechów. Które wybrać?
    • Otyłość wśród dzieci - nie bodźmy obojętni wobec problemu
    • Żelazo - ważny składnik diety
    • Selen - strażnik twojego organizmu
    • Równowaga kwasowo-zasadowa
    • Kurkuma - złota przyprawa o właściwościach leczniczych
    • Co to jest PEGAGA?
    • Co jeść wieczorem, by nie przytyć?
  • DIETY
    • Trądzik dorosłych - zalecenia dietetyczne
    • Dieta wegańska
    • Fit plan - dieta redukcyjna
    • Dieta w chorobie Hashimoto
    • Zalecenia dietetyczne w dnie moczanowej
    • Dieta eliminacyjno-rotacyjna
    • Dieta w chemioterapii i radioterapii
    • Dieta w chorobie uchyłkowej
    • Zalecenia dietetyczne w chorobie Leśniowskiego-Crohna
    • Nietolerancja laktozy
    • Zespół jelita drażliwego
    • Odżywianie w sporcie
    • Dieta łagodząca objawy miesiączki
    • Nie daj się depresji
    • Dieta detoksykująca

Żelazo - ważny składnik diety

Żelazo odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Jego niedobór może być przyczyną anemii. Najlepiej przyswajalna forma żelaza znajduje się w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego. Nie znaczy to wcale, że osoby unikające jedzenia mięsa lub bardzo ograniczające w swej diecie spożycie produktów odzwierzęcych są szczególnie narażone na niedobory żelaza w organizmie. W roślinach i produktach pochodzenia roślinnego (np. melasa) można znaleźć całkiem sporo tego pierwiastka. Należy pamiętać jednak, by łączyć rośliny bogate w żelazo z roślinami bogatymi w witaminę C, która zwiększa przyswajalność tego pierwiastka. Nie zapominajmy też o tym, że rośliny strączkowe oprócz tego, że są bogatym źródłem żelaza, to zawierają również fityniany ograniczające jego wchłanianie. Tych antyodżywczych związków można w istotnym stopniu się pozbyć mocząc nasiona wiele godzin w wodzie i przepłukując je wielokrotnie przed ugotowaniem. Z kolei kwas szczawiowy obecny w szpinaku, czy botwince, można zneutralizować łącząc te produkty roślinne z produktami nabiałowymi. Kwas szczawiowy tworzy bowiem z wapniem nierozpuszczalne i nieprzyswajalne kompleksy szczawianu wapnia. Wchłanianiu żelaza nie sprzyja również picie mocnej herbaty, kawy czy też czerwonego wina. 
Obraz
Wspierane przez Stwórz własną unikalną stronę internetową przy użyciu konfigurowalnych szablonów.